torsdag, oktober 23, 2008

Flighten gick från Durban till Kapstaden.

Det är ett stort land, Sydafrika. Vi flög i över två timmar för att komma från Durban till Kapstaden. Längre än från Stockholm till Rom, till exempel, för att man ska ha något att jämföra med...

I går var det bara varmt, hett och förmodligen den tristaste dagen på hela resan, den "Zulu-by" vi fick besöka tyckte jag bara var en riktig turistfälla, "High Chaparall" i Sydafrika typ. När sen Durban liksom regnade bort också så blev det inte mer än halvkul... (Vilket i sig inte betyder att det var tråkigt. En nära vän till mig rapporterade via e-post att det var 4 grader i Sverige, i jämförelse med det så kändes det toppen att vara här. Vi fick en supermiddag och nu har jag smakat så många fantastiska viner att jag skulle kunna tänka mig att flytta hit bara av den anledningen...)

Nå, det var igår det... Idag är en annan dag (hur var det nu han sjöng, Christer Björkman?).

Direkt anlända till Kapstaden satte vi oss på bussen och åkte till Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad och centrum för vindistrikten. Det var som att "komma hem" - till Europa i alla fall. Plötsligt fler vita än svarta på gatorna, ekar i alleér efter gatorna, hus som i Holland, mycket märkligt i sig, men ytterligare ett bevis på att segregationen inte minskat så värst mycket på 14 år eller hur länge sedan det nu är som ANC tog över. De svarta jag såg sopade gator eller hämtade sopor eller så. Tycka vad man vill om det. Staden var i alla fall mycket vacker.

5 mil (eller så) senare blev det vin- och ostprovning på Boschendals vingård. Det var en mycket behaglig upplevelse att sitta under den stora eken och få pröva deras supergoda viner under sakkunnig ledning. Otur att vi inte är i EU bara, det går inte att ta med sig så mycket hem...

Middag på koloniala lyxhotellet Cullinans (där vi också bor) i Kapstaden sedan och därefter en promenad till "Waterfront". Detta blev en lättsam, vacker och luftig dag. Sådana behöver man också ha. I morgon (i dag) har vi sovmorgon ända till 07.00. Efter frukost ska vi ut och hälsa på pingvinerna på Godahoppsudden.

Inga kommentarer: