måndag, oktober 15, 2007

Ett bra sätt att göra sig hatad.

Klipper och klistrar från Aftonbladets web;

"Rektor utsatt för dödshot

”Din jävla landsförrädare, såna som du borde skjutas”

Rektorn och chefen för förskoleverksamheten i Filipstads kommun har dödshotats efter att hon påpekat att kyrkbesök inte överensstämmer med läroplanen, skriver Nya Wermlands-Tidningen. ”Din jävla landsförrädare, såna som du borde skjutas”, lyder ett av de meddelande som talats in på hennes mobilsvar.

Hoten har polisanmälts. Ulrik Lindström på kriminalpolisen i Värmland säger till NWT:

– Det är hot från personer som tycker att hon gjort fel.

Bakgrunden är att rektorn har instruerat personalen i förskoleverksamheten att inte ta med sig barnen till kyrkans julkrubba på första advent. Motivet till det är att kyrkobesök strider mot läroplanens tankar om att inte påverka barnen i religiösa eller politiska frågor. Föräldrar ska enligt läroplanen kunna lämna sitt barn till förskolan utan att behöva oroa sig för att barnet ska bli ensidigt påverkat av bland annat religion.

Intensiv debatt

Beslutet har startat en intensiv debatt i Filipstads kommun. En folkpartistisk och en kristdemokratisk kommunpolitiker samt flera förskollärare har gått till storms mot förskolechefen och personalen har sagt att de hotats med tjänsteanmärkning om de trots allt tog med sig barnen till kyrkan.
Men detta tillbakavisar rektorn. – Det kommer inte att utgå skriftliga förbud om någonting och vi kommer inte att svinga med domarklubban mot förskolorna. Det enda jag vill få fram är att man bör ha det som står i läroplanen i åtanke och att man börjar diskutera, reflektera och tänka igenom vad vi har för vanor kvar från en annan tid och om det finns skäl att ompröva vissa saker, säger rektorn till Filipstads Tidning.

Svensk tradition

Hon drar paralleller till att Skolverket sagt att skolavslutningar gärna får hållas i kyrkan, men att de inte bör innehålla några religiösa inslag. Ett julspel som beskriver kristi födelse måste emellertid betraktas som ett ”religiöst inslag”.

Förskolelärarna anser att julspelet tillhör en ”svensk tradition” och att det inte handlar om att aktivt försöka pådyvla barnen någon religion.

Julspelet i kyrkan står dock i direkt strid med läroplanen, anser rektorn."

Vad tänker jag då?

Att hon har rätt i sak fast det blir omöjligt att göra en sådan strikt tillämpning av läroplanen, om inte annat för de reaktioner det väcker, både vid sommaravslutningar och vid juletid. Men inte ska man behöva bli mordhotad för det? Man kan ju fundera på vad det kristna kärleksbudskapet är värt om man vill skjuta någon för att man "tycker att hon gjort fel". (Fast det är väl någon tokdåre som väljer att utnyttja situationen.)

Jag tycker nog att man kan gå iväg på ett julspel, man kan ju faktiskt diskutera "det man sett" efteråt...

Inga kommentarer: