onsdag, februari 04, 2009

Tom Bergström i Hylte kommunstyrelse - ett osedvanligt cyniskt pucko...

...kristdemokrat dessutom och alltså tillhörande ett parti som sägs företräda familjen, barnen och den lilla människan. Karln är till yttermera visso rektor och borde därför vara bekant med skollagen, men tydligen inte. Ingen god företrädare för min yrkeskår sålunda.

Aftonbladet berättar om hur han på kommunens hemsida svarar en undrande mamma som ställer frågan: "När ska skolan bli avgiftsfri i denna kommunen? När ska vi föräldrar få sluta skicka med mat till utedagen en gång i veckan? Eller dom dagar då klassen åker på utflykt och det ska skickas med mat för hela dagen? Alla har inte råd med detta."

Bergström svarar ”Du gör dig skyldig till en osmaklig skräckpropaganda när du säger att vi i Sverige inte ha råd att ge våra barn mat. I Sverige har alla föräldrar råd till det. Har du knapp ekonomi får du prioritera om dina utgifter och dra in på något annat. Sluta med godis, läsk, chips, veckotidningar, bil eller cigaretter eller vad du nu lägger dina pengar på. Mat ska pengarna alltid räcka till!"

Snacka om besserwisserattityd och brist på respekt. Killen tjänar ungefär 40 tkr i månaden enligt Kristdemokraternas lokala Hylte-hemsida. 40-tusen räcker till många mackor. Men om man är arbetslös ensamstående tvåbarnsmamma är läget möjligtvis lite annorlunda.

På den tiden det ännu var lagligt att ta ut avgifter i förskolan mötte jag människor som gråtande fick be om uppskov med terminsfemtiolappen till dagiskassan till barnbidraget kommit. Att inte ha 50 kronor att avvara och vara tvungen att berätta det, det är att behöva förödmjuka sig. Det ska ingen behöva göra. Lagen är bra och ska som annan lag hållas.

Lite empatiträning kanske inte vore helt fel?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man borde för det ha råd med en frukt som kostar ett par kronor eller en matsäck med en macka, smör och ost på som kanske går på 10kr.

Barnbidraget man får ska ju ändå gå till barnet och inte föräldern. Och då borde väl barnet kunna få lite mat för att gå på utflykt?

Anonym sa...

Vad skönt du måste sova om natten när du vet att dina åsikter är rätt och andra som tycker olika är cyniska puckon. Dumt att respektera oliktänkande.

The Hawk sa...

Ja du lilla anonym, vad svarar man på sånt? Jag citerar väl helt enkelt artikeln och Bergström igen:

"Han vill dock inte ta tillbaka något han har skrivit på sajten och menar att tonen i hans inlägg är medvetet bitsk.

-Det är ett debattforum och jag har valt den tonen för att provocera och väcka debatt – och det har jag ju lyckats med."

Bara det kvalificerar honom för omdömet cyniskt pucko. Det borde hans partikamrater över landet också också tycka och ta avstånd från honom.

Jag sover rätt illa på nätternaibland men inte för Bergströms skull. Han tål det nog. Han gillar ju provokationer och debatt.

The Hawk sa...

Alexander:

Jo de flesta har råd med en frukt eller en macka, absolut. Och barnbidraget är väl såvitt jag vet till för att barnfamiljer ska få hjälp att fixa sin ekonomi. Men skolan och förskolan ska i alla fall inte ta betalt för sin verksamhet, det är precis det som lagen säger. Vi kan fixa utflyktsfika i förskolan/skolan om vi vill ta med barnen på utflykt. Ingen ska behöva stanna hemma för att den inte har råd, ingen ska behöva stå där med en sunkig ostmacka och kolla in klasskompisar som bullar upp med chokladbitar, dricka, bullar och annat... Och tro mig på mitt ord, så har det varit, historiskt sett.

Fredrik sa...

Bra att du ryter, Håkan!
Vilka stolpskott det finns. Otäckt när man som makthavare "väcker debatt" på utsatta människors bekostnad.

När det gäller Alexanders kommentar ovan får man intrycket att han tror ensamstående mödrar satsar på sig själva så fort de får chansen...
Nej, jag håller med. Den här lagen är bra, och utsätter inte människor på samma sätt som tidigare.

Kumlapastorn Fredrik Lignell

The Hawk sa...

Tack Fredrik. Gott att höra att vi är överens om den saken.

Anonym sa...

Enbart den som levt på socialbidragsnorm i flera år vet hur det är att vara fattig. Chips, läskedryg, öl eller cigaretter är inte att tänka på och det är inte frukt heller eftersom hyra och el måste betalas först och främst. Alla tyckare kan gärna testa under ett par år och sen komma med goda råd eller pekpinnar.