Marcus Birro har i Aftonbladet initierat en debatt om vad Försäkringskassan utsätter människor för. I dag svarar Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg. "Nä vi gör rätt, vi följer lagen, det är inte vårt fel att uppdraget ser ut som det gör".
I hur många krigsrättegångar har man inte hört den sortens försvar; "Jag lydde ju bara order..."
Det är klart att det måste finnas regelverk och det är klart att det i den bästa av världar inte skulle finnas en enda människa som ville felutnyttja ett system. Men det här handlar inte om det. Det handlar om att även statliga myndigheter måste kosta på sig att visa mänsklighet, att de måste tänka lite längre än näsan räcker och att man aldrig någonsin får gömma sig bakom "Vi gjorde ju bara som dom sa". I så fall har Curt Malmborg ett ansvar för att tala om för lagstiftaren att lagen får orimliga konsekvenser.
Sen kan jag inte låta bli att tänka att Sverige valt en regering som systematiskt monterar ner allt vad välfärdssystem och solidaritet innebär. Vi kanske får skylla oss själva.
5 kommentarer:
Lagen om sjukförsäkring är från 1967. Vilka hade makten då?
"Orden" att lagen måste följas bättre kom 2003. Vilken regering styrde då?
Att skylla allt på borgarna är enkelt, men inte alltid rätt.
1967, 2003, hmm, You´ve got a point there...
*S* Men jag tar den enkla vägen och skyller på borgerligheten i alla fall.
Vad många missar i denna onyanserade debatt är att nedmonteringarna av samhället och skärpningarna mot eventuellt fusk inleddes redan före maktskiftet. Det kanske till och med var en bidragande orsak till maktskiftet - men folk har selektivt minne.
Sedan tycker jag att även om det finns en poäng i resonemanget "vi följde bara order" så är det otroligt magstarkt att göra jämförelsen mellan det jobb som handläggare gör på myndighet och krigsförbrytelser. Ärligt talat så tror jag att folket på FK's sjukpenninggrupp är hårt ansatt som det är - ständiga omorganisationer, nya direktiv och oupphörlig kontakt med människor som mår dåligt och som befinner sig i kris. Det är lite väl mycket att begära att dessa människor ska ställa sig upp, begå tjänstefel, revoltera och riskera att förlora sin inkomst och försätta sig i en sämre livssituation i samhället?
Men du Anna, jag generaliserade över Försäkringskassan som organisation och helhet. Jag är inte ute efter enskilda handläggare som säkert försöker förhålla sig till de direktiv de fått. Nu var det ju Generaldirektören själv som var ute och snurrade i media och en man i den positionen tycker i alla fall jag att man kan ställa till visst ansvar för den verksamhet som bedrivs?
Problemen är egentligen flera. Vi har dels en allt hårdare miljö mot sjukskrivna. Den började redan under den förra S-regeringen, men har accelererat enormt med Högeralliansen. "Det ska löna sig att arbeta" är det heliga mantrat, men man glömmer att skriva resten, som lyder "och det ska straffa sig att bli sjuk, arbetslös, gammal eller föräldraledig".
Det andra problemet är att Försäkringskassan på mycket kort tid har förvandlats från en ganska decentraliserad verksamhet, till en toppstyrd centraliserad kommandomyndighet. Dagens chefer på Försäkringskassan vågar inte ta beslut förrän dom fått besked från Huvudkontoret. Medan personalen i många fall vantrivs och funderar på om dom ska sluta eller försöka överleva. Det är inte så lätt att få nytt jobb.
Jag tillhör de som snart väljer att sluta, och riskerar att istället gå arbetslös.
Skicka en kommentar