fredag, juli 01, 2011

Dan-Åke och Lennart försvarar lönebildningen i Kumla Kommun.

Lasse Litzén är en oerhört duktig journalist och det jobb han gör med kumlanytt.se är makalöst, speciellt med tanke på att karln är pensionär och jobbar ideellt. Den här intervjun med våra två ledande socialdemokratiska politiker är så avslöjande för hur hela det politiska systemet fungerar och fungerat i vår kommun i allt för många år.

Näringslivsdirektören Thage Arvidsson får en löneökning på 10.000/månad för att Dan-Åke tyckte det skulle vara så. Inte för att han skulle flytta på sig annars, inte ens för att han begärt det om man ska tro Dan-Åke, utan för att (...) ja för att vad då?

Dan-Åke säger att det är för att Thage är ovärderlig för kommunen. Jag tänker att de är gamla kompisar som jobbat sida vid sida i många år och som delar den socialdemokratiska ideologin fast Thage blev tjänsteman och D-Å politiker. Klart killen ska ha en liten löneökning. Vi säger väl tiotusen jämt, det blir ju enkelt för personalavdelningen också, bara att ändra från 80.000 till 90.000. Det blir nog inget rabalder om det, märks nog knappast....

I vår skolledargrupp var vi i år 15 stycken som fick dela på ungefär det som Thage bystade in själv. Då fick vi ändå förhandla en del för att få upp summan med någon tusenlapp. Men det är klart att det är skillnad på folk och folk, även om nu till och med personalavdelningen medger att rektorerna i Kumla tjänar betydligt lägre än i andra jämförbara kommuner. (Ska väl också tillägga att många andra kommunalanställda fick ännu mindre, så det är inte "mest synd om oss".) Ska man ha bra chefer måste man vara beredd att betala säger Lennart Eriksson i intervjun. Gäller tydligen inte rektorer. Eller också är vi inte bra nog, enligt Lennart i alla fall.

Söndagen den 11/3 skrev Dan-Åke ett rätt ilsket inlägg i sin egen blog, betitlat "Svenskar allt rikare". I det inlägget ger han sig på regeringens politik och konstaterar att hushållens (ökade, min tolkning) sammanlagda förmögenhet endast drabbat de som har och har haft det bra". Kastas det inte lite sten i glashus där? Om man själv drar in en dryg mille om året i lön och pension? Och delar ut löneökningar i tiotusenkronorsklassen till redan väl bemedlade?

Förr kom man undan med sånt där utan att människor förstod, men idag syns det och pratas det om det och för varje plump som Sossarna i Kumla lyckas med så närmar de sig sin egen undergång.

Inga kommentarer: