lördag, december 24, 2016

Julklappen

Jag fick min efterlängtade Springsteenbiografi. Jippie! Jag gav bort något också. Kan du gissa vad?

I går kväll spöade jag skiten ur Jesper, Cecilia, Ylva och Göran i på spårets julspecial. Det är förstås mycket lättare i appen. Man får alternativ. Man hör också de kloka människorna resonera. Men ändå...

Jag fick i alla fall feeling och gjorde min egen quiz i julklapp till Tuva och Agnes. 15/3 åker vi mot vårt resmål.

Vill du pröva? Vart är vi på väg?

10 poäng

Vi är på väg till en del av ett stycke land som med säkerhet varit bebott i över 11.000 år. Det namn vi har på de människor som bott här "från början" är Lenapes. Det betyder "områdets folk". Idag skulle man säga något helt annat. Menatay och Manahatou är gamla namn på en del av området.

Om du vet vem som skrev "legenden om Tarzan" vet du också vad de fem delar som området består av kallas. Det är unikt för hela landet att kalla delarna så. På andra platser heter de något annat.

8 poäng

Flera europeiska länder var med och slogs om den här platsen. Till och med lilla Sverige fanns med i periferin, fast kanske ändå inte riktigt på allvar. På allvar slogs dock Peter Minuit och hans tappra nederländare (som för övrigt först köpte hela stället för ett par tunnor sprit och lite krimskrams) och Jakob den andre och hans män. Jakob den andre var hertig över ett landområde i Europa som fortfarande sammankopplas med platsen vi ska till.

6 poäng

Platsen var huvudstad i nationen mellan 1785 och 1790. Nu är den landets största och folktätaste, men ändå inte huvudstad. Över 800 olika språk talas på stadens gator. 36% av invånarna är födda i "ett annat land". Uppskattningsvis 17.000 till 20.000 svenskar bor här.

4 poäng

Leonard Cohen kommer inte härifrån. Däremot har han sjungit om Staden. Det har Frank Sinatra också. Liksom Sting. Och Kirsty och Shawn. (God jul, You maggot!)

Woody Allen och Sofia Coppola har gjort filmer som har staden i namnet.

2 poäng

Henrik är Kung här, liksom Robert De Niro en gång var. Henrik är så dum att han bara klarar hälften av barnsången. Vilken sång? En rörelsesång. Hans brorsa försöker så gott han kan, men är ändå en B-figur.

1 poäng

2001 hände det en del jobbiga grejjer här. Tur vi inte var där. Jag lovar och svär.

Kunde du? Från 4:an börjar det bli lätt.

Inga kommentarer: