onsdag, oktober 16, 2013

Viktig seger för pressat Kumla

Kumla hockey tog en viktig trepoängare i kvällens match mot Mjölby. (2-1 efter periodsiffrorna 0-1, 1-0, 1-0)

Alla poäng är såklart viktiga i en serie, men när man förlorat fem matcher på raken innan så börjar det sannolikt knapra lite på självförtroendekapitalet hos många spelare, även om tre av dem varit uddamålsförluster och även om skadelistan varit lång. Men som sagt ikväll slutade det väl.

Jag hade bespetsat mig på att få se nyförvärvet Linus Werneman för första gången, men av det blev intet. Hans karriär i Kumla blev tydligen bara en match lång. Lätt fånget, lätt förgånget, som man säger i Uzbekistan. Lätt snöpligt kan man också säga.

Förutom att det var glädjande att få se ett antal backar som varit skadade och borta från isen under seriens inledning fick jag också se en kedja med Jensen, Planeby och Andersell tillsammans. Det var första gången den här säsongen tror jag och det kändes riktigt bra. Planeby och Jensen har ju kamperat ihop tidigare säsonger och gjort det bra.

Jensen hade en fin genomåkning och puckvickning redan i första bytet förresten, och fortsatte sedan så mest hela matchen. Helt rättvist blev han utnämnd till matchens lirare i Kumlalaget. I Mjölby gick utmärkelsen till Marcus Schellin.

Matchens startade annars inte särskilt bra för Kumla. Mjölby gjorde 0-1 redan efter 02.06 efter schabbel i mittzon av Kumlingarna och efter att Tim Harrysson släppt en retur som Markus Eriksson tog hand om och förvaltade väl. Det kändes väl sådär och ökade säkert nervositeten i Kumlalaget ytterligare lite grann. Mjölby tuffade på och Kumla åkte på en del utvisningar och hamnade under press. Man fick spela boxplay både 4-5 och 3-4. Emellertid redde det hela ut sig efter uppoffrande spel av Andersell och efter en skön rensning av Max Lalander och några fler mål blev det inte i perioden. Spelmässigt var den ändå Mjölbys som var ytterst nära att raka in en två-noll-puck efter ungefär arton minuter.

Kumla har powerplay i 1.35 i inledningen av andra perioden efter puck out av Mjölby i slutet av den första. Jag ser inte en enda farlighet. Jensen skjuter utanför ett par gånger, det är allt. Ringberg prickskjuter målisen i magen efter 2.14. Det kanske gjorde lite ont, men mål blir det inte om man siktar på klubbmärket på målvakten. I det här skedet av matchen känns det hafsigt, okontrollerat och lite frustrerat. Sedan jobbar sig Kumla ändå in i matchen. Mjölby drabbas av utvisningar och spelet förläggs mer och mer till Mjölbys zon. Efter 11.30 har Jensen en klockren ribbträff som studsar rakt ut igen, men någon annan Kumling finns inte med och kan snappa upp den. Max Lalander kommer fri med målvakten efter 12.20 och som jag ser det blir han upphakad av jagande Mjölbyspelare som till och med tappar klubban i situationen. Men mål blir det inte. Inte utvisning heller. Jesper Gustavsson och Viktor Lennartsson hinner dessutom såga sig igenom Mjölbyförsvaret och komma till skott och retur innan Martin Andersell påpassligt och effektivt får slå in kvitteringen till 1-1 efter fint förarbete av Andreas Jensen. Förlösande!

Det tar faktiskt ända fram till artonde minuten innan Mjölby får till ett organiserat anfall som inte resulterar i någonting. Ringberg får sedan ett riktigt fint pass men utnyttjar inte läget utan  tar ett dåligt skott. Max Lalander avslutar perioden med ett litet gruff och får en tvåa för det. Power play för Mjölby i inledningen av tredje alltså.

Andra perioden klart till Kumla efter den trevande inledningen.

Kumla klarar boxspelet i starten av den tredje perioden fint. Jensen och Andersell stressar motspelarna högt i banan och någon farlighet blir det inte.

I stället får Kumla ta ledningen i matchen när Adam Willig efter 2.39 tar ett skott utifrån, Det tar på målvakten men glider sakta och försmädligt in i mål. 2-1 till Kumla.

Tim Harrysson får göra en fin räddning efter 3.45, därefter har Kumla flera fina spelsekvenser. Planeby kommer sopren med Mjölbys Marcus Besterman men skjuter utanför.

Så värst mycket mer händer faktiskt inte. Mjölby pressar såklart på lite, men det känns inte så direkt farligt. Henrik Warman gör en bra rensning när det börjar kännas lite oroligt.

Mjölby tar timeout efter 17.49 och rycker målvakten någon minut senare. Farligaste målchanserna har Andreas Jensen som missar den tomma kassen ett par gånger.

Slutsignalen går, Kumla har vunnit och det känns naturligtvis oerhört skönt. Det var inte så mycket skönspel, men det kämpades! Gott nog!