Hemkommen efter en intellektuell utmaning - minst sagt. Litteraturcirkel på boken (Kioskvältaren) Auschwitz och det moderna samhället. Det var en ren plåga att ta sig igenom den, men innehållsligt blev det nog den mest diskuterade boken på två år.
Frågor som ställdes:
"När inträder "ansvarsbegreppet" i en byråkratisk kedja. När kan man (om man kan) hävda att "det var inte jag"? Kan den som häller ner gasen? Den som utvecklade den? Den som transporterade den? Den som bestämde att den skulle användas? Den som planerade logistiken i judetransporterna? Judenrät? Är någon utan ansvar?"
"Var mekanismerna i förintelsen uttänkta? Så som Bauman beskriver dem? Visste Nazisterna inte bara "vad de gjorde" utan också "hur de skulle göra det"?"
Vad säger vi om Durkheims sentens; "Det finns ingen substans i det onda mer än att det förkastas av en starkare makt/vilja"
Ställd inför omöjliga val, är man "Tillräckligt feg eller tillräckligt modig att överleva?"
Lite Milgram, Sartre och Zimbardo på det. Kom sedan inte och säg att vi inte gjorde vårt bästa. Däremot vet jag inte om vi kom till ett enda svar. Däremot enades vi om att vi lever i tider där den här sortens frågor är relevanta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar